Dünya'nın Dönüş Hızı Yavaşlıyor
İklim değişikliği, insanların zamanı tutma yöntemlerini değiştirecek gibi görünüyor. 27 Mart'ta Nature dergisinde yayınlanan bir analize göre, eriyen buzullar Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatıyor.
Fransa'nın Sèvres kentindeki Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nun eski Zaman Departmanı Direktörü Felicitas Arias, bu yavaşlamanın artık saniye üzerinde 3 yıllık bir gecikmeye neden olacağını ifade ederek, üç yıllık gecikmenin "Dünya açısından iyi haber" olduğunu ifade etti
İklim değişikliği nedeniyle artık saniyenin gecikmesi, bilim insanları açısından olumlu olarak değerlendiriliyor. Nitekim saatlerle Dünya'nın dönüş hızının uyumsuzluğu cihazlar ve bilgisayar sistemleri için birçok uyumsuzluğu beraberinde getiriyor.
Bu noktada, küresel ısınma ile yıprattığımız Dünya'dan olumlu bir geri dönüş almış gibi görünüyoruz. Ancak öte yandan küresel boyutta Dünya'da yarattığımız tahribatın etkilerinin sanıldığı kadar uzun dönemde görülmeyeceğini de görmüş oluyoruz.
Artık Saniye Nedir?
Artık saniye, Dünya'nın Güneş etrafındaki turunu çeşitli nedenlerle yavaş ya da hızlı gerçekleştirmesi sonucu yıl sonunda meydana gelen fazlalığı ifade eder. Bu fazlalık, özellikle okyanuslarda yaşanan gelgitler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Artık saniye kavramı, Dünya'nın dönme süresindeki toplam 0.9 saniyelik gecikme nedeniyle 1999 yılından bu yana uygulanmaktadır. İlk artık saniye uygulaması ise 30 Haziran 1972'de gerçekleşmiştir.
ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Kurumu'nun açıklamasına göre, atomik saatler gece yarısında 00:00:00'ı göstermeden önce 23:59:60'ı gösterecektir. Bu değişiklik, "Eşgüdümlü Evrensel Zaman" esasına göre atom saatlerinin ayarlanmasıyla gerçekleştirilir ve Londra'da kış saatine göre gece yarısına denk gelir.
YORUM YAPIN