Çin'den Uzayı Dünya'ya Getirecek Tesis
Çin'in ilk Uzay Ortamı Simülasyon ve Araştırma Altyapısı tesisi, (SESRI) Harbin kentinde Salı günü ulusal düzeyde kabul incelemesinden geçti ve resmen faaliyetlerine başladı.
Çin Merkezi Televizyonu'nun Çarşamba günü aktardığına göre, SESRI, Harbin Teknoloji Enstitüsü ve Çin Uzay Havacılık Bilim ve Teknoloji Kurumu tarafından geliştirilen, Çin'in havacılık alanında ilk büyük ölçekli bilimsel tesisi konumundadır.
SESRİ, kapsamlı uzay ortamları, uzay araçları, yaşam formları ve plazma etkileşimleri için geniş bir araştırma tabanı olarak temel bilimsel ve teknolojik konuları ele almayı amaçlamaktadır.
"Yer uzay istasyonu" olarak adlandırılan tesis, vakumlar, yüksek ve düşük sıcaklıklar, yüklü parçacıklar, elektromanyetik radyasyon, uzay tozu, plazma, zayıf manyetik alanlar, nötr gazlar ve mikrogravite gibi dokuz ana uzay ortamı faktörünü simüle etme yeteneğine sahip.
50 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan tesis, bilimsel ve mühendislik ihtiyaçlarına dayalı olarak belirli çevresel faktörlere uygun hale getirilebilir ve zaman ve mekândan bağımsız olarak birden fazla tekrarlamaya olanak tanıyacak şekilde tasarlandı. Bu durum yapılacak araştırmaların güvenliğini arttırma da önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.
Projenin başyardımcısı ve Harbin Teknoloji Enstitüsü Uzay Ortamı ve Malzeme Bilim Enstitüsü'nün başı Li Liyi, "Bu, daha önce uzay seyahati gerektiren birçok deneyin artık yer yüzünde yapılabileceği anlamına geliyor" açıklamasında bulundu. Açıklamasının devamında, Liyi, "gerçek kozmik uzay ortamına benzeyen temel bir bilimsel araştırma platformu oluşturmak, bir uzay istasyonunu Dünya'ya getirmek gibidir" ifadelerini kullandı.
Oldukça uzun süreli tartışmalara konu olan tesisin yapımı yaklaşık 18 yıl sürdü.
YORUM YAPIN