Bir Bilim İnsanının Gözünden "Marslı" Filmi
Büyük gün 2 Ekim 2015. Marslı nihayet vizyona girecek. Birçoğumuz kitabını zaten okudu ancak hem filmini görmek isteyenler hem de kitabını okumayarak sadece filmini bekleyenler sinema salonlarını dolduracak.
Birçoğumuz için Mars'ta tek başına yaşama fikri biraz Robinson Crusoe'u hatırlatsa da Ridley Scott'un yönetmenliğinde ve Matt Damon'un başrollüğünde film hem Oscar'a aday olacak hem de yıllarca konuşulacak.
Ancak filmi izleyen bilim insanları filmin bazı bölümlerini saçma buldu. George Washington Üniversitesi Uzay İlkeleri Enstitüsü eski başkanı John Logsdon'un eleştirilerine bakalım. Logsdon'a göre, Mars'taki atmosfer yanlış olarak yansıtılmış. Mars'ın atmosferi incedir ve bizim hissedeceğimiz bir fırtına oluşturmaz diyerek filmin bir bölümünde yaşanan fırtınanın gerçekçi olmadığına değinmiş. (Kitabı okuyanlar filmin aslında fırtına ile şekilleceğini az çok tahmin eder). Bu eleştiriyle birlikte Logsdon, Mars'ta yürüyüş şekline de itiraz ediyor. Logsdon'a göre, Mars'ta Dünya'daki gibi yürüyemeyeceğimizi belirterek yürüyüş şeklinin Ay'daki gibi zıplamalı olması gerektiğini belirtiyor. Logsdon'un eleştirileri bunlarla da bitmedi. Kitabı okuyanlar bilir, Mars'ta bitki yetiştiriliyor. Logsdon, bu bitki yetiştirmenin insanı hasta edeceğini ifade ederek, bir insanın o bitkileri yedikten sonra en geç 1 yıl içinde kanserden ölmesi gerektiğini ifade ediyor.
Kısacası bu açıklamalardan anlayacağımız, yanlışlar üzerine kurulmuş bir film izleyeceğiz (kitap da öyleydi haliyle :) ). Ancak hepimizin bildiği gibi amaç Hollywood'un bazı şeylere öncülük etmeyi hedeflemesi. Bir şekilde film aslında "Mars'ta da biz gideriz, kitabını da biz yazarız, filmini de biz çekerizin Hollywood'çası".
Tabi tüm bu yanlışları ve arka amaçları görmeden izlemek de güzel olur. Şahsen ben izleyeceğim. En azından birşeyleri bilerek izlemek daha iyidir herhalde. Hayal gücü de önemli..
YORUM YAPIN