Ganymede'de Okyanus İhtimali
Güneş Sistemi'nde bulunan en büyük uydu olan ve Jüpiter'in etrafında dönen Ganymede'in buzla kaplı yüzeyinin altında okyanus olabileceği tespit edildi. Hubble Teleskobu'ndan gelen verileri inceleyen bilim insanları uyduda tuzlu su bulunma ihtimalinin güçlü olduğunu açıkladılar.
Ganymede'de okyanus olabileceği bilgisi ilk olarak 2000'li yılların başında Galileo uzay aracı tarafından tespit edilmişti. Daha sonraki yıllarda ise bu tespit hakkında çok fazla veri elde edilemedi. Ancak son zamanlarda Hubble Teleskobu bu uyduda okyanus ve dolayısıyla canlı hayat olabileceğini işaret eden verileri Dünya'ya göndermeyi başardı. Almanya'daki Köln Üniversitesi'nde görevli Joachim Saur, elde edilen veriler doğrultusunda bu uydudaki okyanusun 330 km'den derin olamayacağını ifade etti. Ancak okyanusun derinliğinin 10 km kadar da olabileceğini sözlerine ekledi.
Tüm bu gelişmelerle beraber Avrupa Uzay Ajansı'nın Juice adlı uzay aracı 2030 yılında uydudaki olası okyanus ve canlı yaşamı incelemek üzere Ganymede'in yörüngesine oturacak.
Ilerleyen günler Ganymede hakkında çarpıcı haberlere gebe olabilir.
YORUM YAPIN