NASA Evrenin İlk Dönemine Ait Yeni Bilgilere Ulaştı!
NASA'nın Hubble Teleskobu evrenin ilk dönemine ait yeni bilgilere ulaştı. Galaksilerin peş peşe seri şekilde yıldız ürettiği biliniyordu. Ayrıca evrendeki yıldızların büyük çoğunluğu 13.8 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama'dan 2 ila 6 milyar yıl sonra oluştuğu sonucuna ulaşılmıştı. Hubble Teleskobu yıldızların seri bir şekilde oluştuğu bu döneme ait bir gözlem yaparak, "cüce doğurgan" galaksileri görüntülemeyi başardı.
Bilim adamları yaptıkları açıklamada, "cüce doğurgan" galaksilerin yıldız oluşumuna katkıda bulunduklarını tahmin ettiklerini ve Hubble'un son gözlemlerinin ilk kez böyle bir olayı ölçümleme şansı verdiğini belirttiler.
İsviçre'de görev yapan bilim adamı ve yazar Hakim Atek, cüce galaksilerin evrenin oluşumunda önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Cüce galaksiler Hubble Teleskobu'nun gözlemlerinden elde edilen verilere göre, normal galaksilere göre daha hızlı yıldız oluşumuna ev sahipliği yapıyor. Normal bir galakside bir yıldız 1 ila 3 milyar yılda oluşurken, cüce galaksilerde bu rakam 150 milyon yıla kadar düşüyor.
Bu gelişmeyle beraber cüce galaksilerin evrenin oluşumunda ne derece önemli rol aldığı tespit edilmiş oldu.
YORUM YAPIN